Κανονισμός
Κανονισμός Olives 12 Δεκεμβρίου, 2023

Kalamata International Table Olive Αwards - Κανονισμός Διαγωνισμού.
Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει το Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2025».

Ο Διαγωνισμός

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι διαπιστευμένο κατά ISO 17025 για την οργανοληπτική ανάλυση επιτραπέζιων ελιών.
Το ISO/IEC 17025 επιτρέπει στα εργαστήρια να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν με επάρκεια και παράγουν έγκυρα αποτελέσματα, προωθώντας έτσι την εμπιστοσύνη στην εργασία τους τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η διαπίστευση ISO 17025 για την οργανοληπτική ανάλυση επιτραπέζιων ελιών προσδίδει στον διαγωνισμό αξιοπιστία και εγκυρότητα στα αποτελέσματά του.
Πρόκειται για το μοναδικό διαγωνισμό επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, ο οποίος προωθεί υψηλά πρότυπα ποιότητας, ακεραιότητα της κριτικής επιτροπής και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Σκοπός του Διαγωνισμού
  • Προώθηση της κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών παγκοσμίως
  • Προώθηση όλων των τύπων και στυλ επιτραπέζιων ελιών
  • Προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη των επιτραπέζιων ελιών για την υγεία
  • Προώθηση της οργανοληπτικής ανάλυσης ως εργαλείο αξιολόγησης της ποιότητας των επιτραπέζιων ελιών
Επιτραπέζιες Ελιές – Προϋποθέσεις συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μεμονωμένοι παραγωγοί ή εταιρείες από οποιαδήποτε χώρα χωρίς περιορισμό στον αριθμό των συμμετοχών που μπορεί να υποβληθούν και σύμφωνα πάντα με τα εμπορικά πρότυπα που απορρέουν από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) COI/OT/NC no.1 / December 2004.

Οι επιτραπέζιες ελιές ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας τους, κατατάσσονται σε έναν από τους ακόλουθους τύπους:

  1. Πράσινες ελιές: Καρποί που συγκομίζονται κατά την περίοδο ωρίμανσης, πριν από το χρώμα στροφής και όταν έχουν αποκτήσει το κανονικό μέγεθος.
  2. Ελιές στο χρώμα στροφής: Καρποί που συγκομίζονται πριν από το στάδιο της πλήρους ωρίμανσης κατά την αλλαγή του χρώματος.
  3. Μαύρες ελιές: Καρποί που συγκομίζονται όταν είναι πλήρως ώριμοι ή λίγο πριν από την πλήρη ωρίμανση.
Εμπορικά στυλ επιτραπέζιων ελιών:
  • Ολόκληρες ελιές: Οι ελιές, με ή χωρίς το κοτσάνι τους, οι οποίες έχουν το φυσικό τους σχήμα τους και από τις οποίες δεν έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας (κουκούτσι).
  • Σπασμένες (τσακιστές) ελιές: Ολόκληρες ελιές που έχουν υποβληθεί σε διαδικασία κατά την οποία η σάρκα τους ανοίγει χωρίς να σπάσει ο πυρήνας (κουκούτσι), ο οποίος παραμένει ολόκληρος και άθικτος στο εσωτερικό της.
  • Ελιές σχισμένες (σχιστές): Ολόκληρες ελιές που έχουν σχιστεί κατά μήκος με την κοπή της φλούδας και μέρος της σάρκας.
  • Ελιές χωρίς κουκούτσι (εκπυρηνωμένες): Ελιές από τις οποίες έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας (κουκούτσι) και οι οποίες διατηρούν κατά βάση το φυσικό τους σχήμα.
  • Ελιές που έχουν κοπεί στη μέση: Ελιές χωρίς κουκούτσι ή γεμιστές, κομμένες σε δύο ίσα μέρη.
  • Ελιές κομμένες σε τετράγωνα: Ελιές χωρίς κουκούτσι, χωρισμένες σε τέσσερα ίσα μέρη.
  • Ελιές διαιρεμένες: Ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες κατά μήκος σε περισσότερα από τέσσερα ίσα μέρη.
  • Ελιές κομμένες σε φέτες: Ελιές χωρίς κουκούτσι ή γεμιστές ελιές κομμένες σε τμήματα αρκετά μεγάλου μήκους και ομοιόμορφου πάχους.
  • Ελιές ψιλοκομμένες: Μικρά κομμάτια από ελιές χωρίς κουκούτσι μη καθορισμένου σχήματος.
  • Σπασμένες ελιές: Ελιές που έσπασαν κατά λάθος κατά την αφαίρεση του κουκουτσιού ή γεμιστές. Συνήθως περιέχουν κομμάτια από το υλικό της γέμισης.
  • Γεμιστές ελιές: Ελιές χωρίς κουκούτσια, γεμισμένες με ένα ή περισσότερα κατάλληλα προϊόντα (πλιγούρι, κρεμμύδι, αμύγδαλο, σέλινο, πορτοκάλι ή φλούδα από λεμόνι κ.λπ.) είτε με φυσικές πάστες που παρασκευάζονται από αυτές.
  • Ελιές σαλάτας: Ελιές ολόκληρες σπασμένες ή σπασμένες χωρίς κουκούτσια.
  • Ελιές με κάπαρη: Ελιές ολόκληρες ή χωρίς κουκούτσι, συνήθως μικρού μεγέθους, με κάπαρη και με ή χωρίς γέμιση.
Απαιτήσεις δειγμάτων

Για κάθε υποβαλλόμενη συμμετοχή απαιτείται κατ΄ ελάχιστον 2 κιλά επιτραπέζιες ελιές, σφραγισμένες και συσκευασμένες σε ξεχωριστές συσκευασίες με τις εμπορικές τους ετικέτες.
Όλες οι συμμετοχές θα πρέπει να καταφθάνουν σε συσκευασίες τροφίμων κατάλληλων για εμπορική χρήση, συμπεριλαμβανομένων γυάλινων βάζων ή πλαστικών δοχείων με σφραγισμένα καπάκια ή να είναι συσκευασμένα σε κενό αέρος για την αποφυγή ζημιών κατά την αποστολή τους στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας.
Η αποστολή των συσκευασιών πρέπει να συνοδεύεται από ένα αντίγραφο των στοιχείων της συμμετοχής και ένα αντίγραφο της απόδειξης πληρωμής.

Το κόστος της κάθε συμμετοχής ανέρχεται σε 248 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Κατάθεση χρέωσης:
Τράπεζα Πειραιώς
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Ειδικός Λογαριασμός – Επιτροπή Ερευνών
IBAN: GR59 0172 5120 0055 1207 2002 813
Αριθμός Λογαριασμού: 551 207 200 2813
Swift Code: PIRBGRAA

Η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής ορίζεται η 30η Απριλίου 2025 και η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των δειγμάτων ορίζεται η 7η Μαΐου 2025.

Τα δείγματα πρέπει να σταλούν στην ακόλουθη διεύθυνση:

Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
ΤΚ: 24150 Αντικάλαμος, Καλαμάτα – Μεσσηνία
Τηλ.: +30 27210 45304, +30 27210 45305

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τυλίξτε προσεκτικά την κάθε συσκευασία με μεμβράνη φυσαλίδων ή άλλο κατάλληλο απορροφητικό υλικό ειδικό για τους κραδασμούς που μπορεί να δημιουργηθούν κατά τη μεταφορά. Επιπροσθέτως, συνιστούμε να τοποθετήσετε κάθε τυλιγμένη συσκευασία σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα συσκευασίας ασφαλείας. Οι συμμετοχές με ελαττωματικές ή σπασμένες συσκευασίες δεν θα συμπεριληφθούν στην αξιολόγηση και τα τέλη της συμμετοχής δεν θα επιστραφούν.

Μέθοδος Ανάλυσης

Η ανάλυση βασίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) για τη μέθοδο γευσιγνωστικής ανάλυσης επιτραπέζιων ελιών COI/OT/MO No 1/Rev.3 Ιούνιος 2021.
Το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων έχει ορίσει τη γευσιγνωστική ανάλυση ως ένα επιστημονικό πεδίο που εφαρμόζεται για την αναγνώριση, μέτρηση, ανάλυση και ερμηνεία των ανθρώπινων αντιδράσεων σε εκείνα τα χαρακτηριστικά που γίνονται αντιληπτά μέσα από τις αισθήσεις της όρασης, όσφρησης, γεύσης, αφής και ακοής. 

Νικητές – Αποτελέσματα

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2025» θα απονείμει τις ακόλουθες διακρίσεις:

  1. Χρυσό Βραβείο Ποιότητας
  2. Αργυρό βραβείο Ποιότητας 
  3. Χάλκινο βραβείο Ποιότητας 

Όλοι οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.