Η γευσιγνωστική ανάλυση της επιτραπέζιας ελιάς μετράει την ένταση των γευστικών και κιναισθητικών χαρακτηριστικών
Μία επιτραπέζια ελιά οφείλει να έχει εκείνα τα γευστικά και κιναισθητικά χαρακτηριστικά που αναγνωρίζονται σύμφωνα με την ποικιλία και τον τρόπο επεξεργασίας της.
Γευστικά Χαρακτηριστικά
Κιναισθητικά χαρακτηριστικά
Kατηγορίες ποιότητας
Αυτές οι κατηγορίες καθορίζονται από την παρουσία και την ένταση του κύριου αρνητικού χαρακτηριστικού.
Τα αρνητικά χαρακτηριστικά ή τα ελαττώματα στις επιτραπέζιες ελιές γίνονται αντιληπτά με την όσφρηση. Αυτά μπορούν να προκληθούν από λανθασμένους χειρισμούς κατά την ζύμωση, την υγεία του καρπού, την επεξεργασία και τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Αρνητικά Χαρακτηριστικά ή Ελαττώματα που οφείλονται σε λανθασμένο χειρισμό κατά τη ζύμωση:
Σήψη: θυμίζει την οσμή οργανικής ύλης σε αποσύνθεση
Ζαπατερία: οσμή που θυμίζει αποσυντεθημένο δέρμα
Επιπλέον Αρνητικά Χαρακτηριστικά ή Ελαττώματα που οφείλονται σε μη υγιή ελαιόκαρπο:
- Μουχλιασμένο: ελαιόκαρπος που έχει μουχλιάσει
- Ταγγισμένο: ελαιόκαρπος που έχει υποστεί οξείδωση
Επιπλέον Αρνητικά Χαρακτηριστικά ή Ελαττώματα που οφείλονται σε λανθασμένους χειρισμούς κατά την επεξεργασία ή/και τις καλλιεργητικές πρακτικές:
Επίδραση μαγειρέματος: χαρακτηρίζει ελαιόκαρπο ο οποίος κατά την παστερίωση ή την αποστείρωση θερμάνθηκε υπερβολικά ή παρέμεινε για περισσότερο από το επιθυμητό χρόνο
Σαπωνώδες: Οσφραντική και γευστική αίσθηση η οποία θυμίζει σαπούνι
Μεταλλικό: Οσφραντική και γευστική αίσθηση η οποία θυμίζει μέταλλο
Χωματίλα: Οσφραντική και γευστική αίσθηση η οποία θυμίζει χώμα ή σκόνη
Κρασώδες – ξυδάτο: Οσφραντική και γευστική αίσθηση η οποία θυμίζει κρασί ή ξύδι